PMKI a facebook-on
Elérhetőségek
Cím: 2370 Dabas, Szt.          István u. 58.
Telefon/fax: 233-6910
E-mail: pmki@pmkult.hu

csik

Summerfest 2010
XVII. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár 2010. augusztus 12-22. Százhalombatta, Ráckeve, Tököl.
 

A világ! Minden tekintetben! 
 Öröm! Minden tekintetben!
Élmény! Minden tekintetben! 
Barátság! Minden tekintetben! 
Szeretet! Minden tekintetben!
 
Ebben az évben tizenhetedik alkalommal fogott össze Százhalombatta, Ráckeve és Tököl, hogy a Budapest és Közép Duna-vidéki Régióban megvalósítsa Magyarország egyik legnagyobb Nemzetközi Folklórfesztiválját. A Summerfest vendégei között köszöntötték már közel 100 ország néptáncosait és zenészeit a világ minden tájáról. Az idei esztendőben közel 20 ország táncosai és zenészei érkeznek ide augusztus 12-től 20-ig, hogy az érdeklődők részére megmutassák nemzetük népművészeti értékeit. A folklór témájú, és az egyéb megszokott programok mellett idén 2 szabadtéri színházi előadással és a Ghymes együttes világzenei koncertjével készültek. 
 
SUMMERFEST SZÁZHALOMBATTA
A 2009-ben lebonyolított fesztivál minősítés során
KIVÁLÓAN MINŐSÍTETT folklórfesztivál címet nyert!


HAGYOMÁNY ÉS MINŐSÉG EGYÜTT!

Résztvevő országok:
Albánia, Azerbajdzsán, Chile, Ciprus, Costa Rica Dagesztán, Dél- Korea, Indonézia, Kazahsztán, Kirgizisztán, Kolumbia, Malajzia, Nagy Britannia, Olaszország, Paraguay, Portugália, Szenegál, Szerbia, Tajvan, Törökország, Venezuela, Magyarország
 
Minden település életének fontos része a hagyományteremtés, a külvilág számára való megmutatkozás, az önálló arculat megteremtése. Vannak olyan települések, ahol ezért szinte semmit sem kell tenni, mert a földrajzi fekvés, a történelmi múlt önmagát adva csak a „kihasználásra vár”. Vannak azonban olyan települések, melyek egyáltalán nem rendelkeznek hagyományokkal, vagy, mert a főváros árnyékában vannak, nagyon nehéz számukra kilépni ebből az árnyékból.
Három ilyen település hívott életre egy olyan rendezvényt, amely mára méltán a régió- Pest megye déli részének- legnépszerűbb és legnagyobb szabású nyári kulturális rendezvénye.

1994-ig a három településen egymástól függetlenül zajlottak a nyári folklórrendezvények. 1995-től a három település szervezőbizottsága- Budai Gábor: Ráckeve, Halász László: Tököl, Szigetvári József: Százhalombatta- egyre nagyobb mértékben hangoltak össze rendezvényeket. 1998-tól már nemcsak a lebonyolítás, hanem az előkészítés is teljesen összehangoltan történik.

A fesztivál szakmai, illetve CIOFF központja Százhalombatta, főbb eseményei a települések között megosztottan történnek. Így bár a rendezvény egységes, az azonos programok mellett mindegyik település sajátos, csak rá jellemző programelemeket is kínál az odalátogatóknak. Az elmúlt 15 évben közel 150000 néző és 45 ország vett részt a fesztiválon, ebben az évben 22 ország mutatkozik be.


Százhalombattai sajátosság, hogy a külföldi táncosok családoknál kerülnek elhelyezésre, melynek következtében szabályszerű népmozgalom alakult ki a városlakók között, hogy melyik évben ki, milyen nemzetiségű táncost szeretne vendégül látni otthonában a fesztivál ideje alatt. Levelek jönnek-mennek a világ minden pontja és Százhalombatta között a rendezvényt követően, ezzel is bizonyítván, hogy a külföldi táncosok és házigazdáik továbbra is szeretnének kapcsolatban maradni egymással.
A Summerfest Nemzetközi Folklór Fesztivál a CIOFF (a Nemzetközi Néptáncfesztivált Szervezők Világszövetsége) védjegyét elnyert fesztivál, tagja az UNESCO egyik legerősebb nemzetközi tagszervezetének.

A fesztivál igazi találkozási pont, hiszen öt kontinens közel száz országának táncosai találkozhattak egymással az elmúlt 15 év során. Idén 23 ország lesz jelen. A Summerfest igazi kulturális csemege, a nagy utazás, KULTÚRA HATÁRTALANUL vagy éppen kortalanul, hiszen több ezer éves kultúrák, eltűnőben lévő népcsoportok számára megmutatkozási lehetőség.
Az idei évben is érkeznek kuriózum együttesek Kolumbiából, Mexikóból, Ghánából, Dhagesztánból, Indiából, Chiléből, Paraguayból, Kanadából, és itt lesz számos európai ország is. A fesztivál legjelentősebb koncertje a Ghymes zenekar, illetve a születésnapját és 35 éves pályafutását a Summerfesten ünneplő Sebestyén Márta jubileumi koncertje, valamint a Fellegi Klezmer Band és Balogh Kálmán fellépése. Sajátos program lesz a Mediawave Etnofilm Mozi, mely program során a Mediawave díjnyertes filmjei kerülnek bemutatásra.

A fesztivál legfontosabb hívószavai: a nemzetköziség, a hagyományőrzés, a multikulturális események sora, a családi programok, a sajátos csak itt megtalálható közösségi élmény, a népművészet a zene a tánc, a tárgyalkotók találkozása, a családias hangulat, a magas művészi élmény, a minőség.

Kiknek ajánljuk: akiket érdekel a hagyományos kultúra, akik nem csak nézni szeretik, hanem kipróbálni is. Akik ismerkedni akarnak más országokból, távoli kontinensekről érkezőkkel. Akik szeretik a jó zenét, akik a nap bármely szakában, akár éjszaka is képesek beülni egy jó koncertre, eseményre. Akik kedvelik a pezsgő éjszaki életet, akiknek kisgyermekeik vannak, és szeretnének velük délutánonként családi programokon részt venni, úgy hogy nem kell hazamenni, etetni, altatni, tisztába tenni, mert a szervezők erre is gondoltak, és biztosítottak helyet a mamáknak és a babáknak. Ajánljuk fiataloknak, középkorúaknak, idősebbeknek, mert mindenkire gondoltunk. Ajánljuk helybélieknek, utazóknak, vándoroknak.

Turisztikai látnivalók: Régészeti Park Százhalombatta (Magyarország első őskori szabadtéri múzeuma), ahol Dunántúl legnagyobb (a városnak nevet adó) vaskori halomsírmezője található, a 15 medencés strandfürdő, a csodálatos Duna part, és a „Matrica” Múzeum, amelyben nem matricákat őriznek. A Múzeum a a város római kori nevét (ejtsd: Mátrika) viseli. A gyönyörűen felújított múzeum falai között a több tíz ezeréves múlt emlékei vallanak életről és halálról. Szerb templom és ikonosztáz az Óvárosban, Makovecz templom a lakótelepen.
Szállás: komfortos, három csillagos kedves hotel
Étkezés: Kiváló pizzériák, és igazi Duna parti jóféle halászlé, halételes éttermek várják az utazókat

A rendezvény százhalombattai programelemei:
Ki játszik ilyet?
Nemzetközi gyermekjátszó a Szent István téren 2010. augusztus 16-19. között minden nap 16,00 órától.
Táncpanoráma 2010. augusztus 16-19.
Varázslatos esték, ahol alkalmanként négy együttes mutatja be műsorát. Egy este a világ négy különböző országába utazhat el, és csak a Konferencia Központ színháztermébe kell eljönnie az érdeklődőknek.
Népek bálja 2010. augusztus 15.
Ha nem csak nézni szereti a táncokat, hanem szívesen táncolna külföldi vendégeinkkel, akkor a Népek bálján megteheti. Ezen az estén nyolc ország táncait tanulhatja meg a Fesztiválsátorban.
Ökumenikus szertartás a Békéért 2010. augusztus 18. Szent István templom
A nemzetközi fesztiválok hagyománya az ökumenikus szertartás, amelyre az együttesek országaik népviseletben érkeznek. Az szertartás során vallástól, felekezettől függetlenül együtt énekelnek a résztvevők, mindenki saját vallási énekeiből ad elő néhány dalt.
Nyári karnevál 2010. augusztus 18. (kedd)
Esti vidám, fergeteges jelmezbál valamennyi együttes részvételével a Fesztiválklubban.
Belépés csak jelmezben!
Fesztiválmúzeum
A Barátság Művelődési Központ előterében valamennyi együttes érdekes és izgalmas anyagot mutat be országáról. A kiállítás a fesztivál teljes időtartama alatt megtekinthető.
Summerfest sokadalom
Népi kismesterség-bemutató, népművészeti kirakodó vásár, vásári komédiák, látványosságok, játszóházak, világzene és utcaszínház. Mindez egy helyen, egy héten keresztül: a Szent István téren.
Világzenei sátor
Minden este négy külföldi ország, valamint egy hazai zenekar zenéjével lehet megismerkedni, kellemes körülmények között élvezve a nyár esti, hamisítatlan mediterrán fő téri hangulatot.

Civilek Utcája
A százhalombattai Civilek bemutatkozása, amely harmadik alkalommal kerül megrendezésre. Célja, hogy a város lakói megismerjék a civilek munkáját és segítsék azt.

Fesztiválklub augusztus 14-21 között minden éjjel a Battafit Központban (Füredi út 15)
Igazi fiataloknak és még nem öregeknek való éjszakai multikulturális klub, ahol a világzene, a népzene, a diszkózene együtt adják meg mindenki számára a találkozás, a vidám együttlét lehetőségét.

A rendezvény regionális programelemei:

(regionális programelem: amely mindhárom településen zajló események tekintetében kiemelt fontosságú, épp ezért együtt, egy helyen tartják a szervezők)

2010. augusztus 14. 17,00 SZÁZHALOMBATTA Szent István tér
Főtéri sokadalom, zászlófelvonás. Menettánc a Szent István tér, Damjanich út és az Ősz utca útvonalon

2010. augusztus 14. 19,00 Városi Szabadidő Központ, Fesztiválszínpad, Köszöntünk Világ!
A XVII. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál nyitóceremóniája

2010. augusztus 20. Tökölön
15,00: Jelmezes felvonulás 22 ország részvételével
16,00: SUMMERFEST NEMZETKÖZI FOLKLÓRGÁLA
Ünnepi Szentmise és kenyérmegáldás. Este zenés tűzijáték és utcabál.

2010. augusztus 20. Ráckevén
19,00: Zenés-menettáncos Kosztümös felvonulás valamennyi ország részvételével,
20,00: Summerfest Nemzetközi Gálaműsor 20 ország részvételével
Tűzijáték.
Helyszín: Ráckeve Savoyai Kastélypark
2010. augusztus 21. Százhalombatta 19,00 Városi Szabadidő Központ
Búcsúzunk világ! ZÁRÓCEREMÓNIA a fesztivál valamennyi résztvevőjének szereplésével

Fesztivál központ: Százhalombatta
 
csik
rss RSS hírolvasó
csik
Dokumentumtár
csik
Kiadványaink
Közművelődési Információk
Hirdetés
megjelentek legújabb kiadványaink
Hirdetés
Hirdetés
 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés