PMKI a facebook-on
Elérhetőségek
Cím: 2370 Dabas, Szt.          István u. 58.
Telefon/fax: 233-6910
E-mail: pmki@pmkult.hu

csik

FÖLSZÁLLOTT A PÁVA 2014 - Népzenei és néptánc tehetségkutató verseny

 

Az MTVA és a Duna Televízió Zrt., valamint a Hagyományok Háza – szakmai partnereivel, a Martin György Néptáncszövetséggel és a Táncház Egyesülettel közösen – másodszor is meghirdeti a Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató versenyt.

A JELENTKEZÉS FELTÉTELEI

A versenyt a népzene és a néptánc területén tevékenykedő szólisták és együttesek számára írjuk ki.

A versenyre az autentikus magyar népzene, néptánc és népdal bármely tájegységéhez, illetve a magyarországi nemzetiségi régiók helyi hagyományaihoz kötődő produkciókkal lehet jelentkezni, lakóhelyi és nemzetiségi megkötés nélkül.

A versenyen olyan személyek vehetnek részt, akik 1978 és 1997 között születtek (16-tól 35 éves korig). Az alsó életkori határtól eltérés nem lehet. Az életkor felső határától eltérés csak csoportos jelentkezőknél, a létszám legfeljebb 20 százalékáig, maximum 40 éves korig lehet.

A versenyen hivatásos néptáncegyüttesek, valamint a táncos szólisták és táncospárok kategóriájában hivatásos táncosok nem indulhatnak, azonban hivatásos táncosok amatőr táncegyüttes tagjaként nevezhetnek az együttes létszámának 20 százalékáig.

Egy személy csak egy kategóriában nevezhet, amatőr táncegyüttesek tagjai viszont együttesük nevezésétől függetlenül indulhatnak a táncos szólista- és táncospár kategóriában is.

Más műfajok stíluselemeit, hangszereit, motívumkészletét vagy elektronikát használó feldolgozásokkal pályázni nem lehet.

A verseny során legalább három különböző produkció bemutatása kötelező a döntőig jutó résztvevők számára, vagyis a televíziós fordulókban (elődöntő, középdöntő, döntő) más-más produkciót kell előadni.

Az értékelésnél előnynek számít, ha a versenyző a televíziós fordulók során más-más tájegységek népművészetét mutatja be.

A versenybe nem nevezhetnek a Fölszállott a páva 2012 döntőbe jutott résztvevői.

 

KATEGÓRIÁK

1. Énekes és hangszeres szólisták

Az énekes és hangszeres szólisták kategóriájában egyszemélyes műsorszámokkal lehet jelentkezni, énekes produkcióval vagy az autentikus népzene szólóhangszereinek bármelyikével. A versenyzők fordulónként egy-egy produkcióval szerepelhetnek, legfeljebb 3 perc időtartamban. Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a bemutatott népdalok illetve dallamok stílushű előadásmódja, illetve az előadó egyéni, művészi kisugárzása.

2. Zenekarok, hangszeregyüttesek és énekegyüttesek

Ebben a kategóriában legfeljebb héttagú formációk indulhatnak. A versenyző zenekarok, hangszeregyüttesek vagy énekegyüttesek fordulónként egy-egy produkcióval jelentkezhetnek, legfeljebb 3 és fél perc időtartamban. Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a csoporton belüli együttműködés kidolgozottsága, a bemutatott zene stílushű előadásmódja, illetve az előadók művészi kisugárzása.

3. Táncos szólisták és táncospárok

A táncos szólisták és táncospárok fordulónként egy-egy produkciót állíthatnak össze maximum 2 és fél perc időtartamban, melynek táncai, illetve azok motívumkészlete egyazon régió hagyományos tánckultúráját képviselik. A produkciók elbírálása során kiemelt szempontnak számít a kiválasztott táncok és motívumaik esztétikai értéke és stílushű előadásmódja, valamint az előadók egyéni, művészi kisugárzása, továbbá a zenei kíséret dallamainak zeneesztétikai értéke.

4. Néptáncegyüttesek

A néptáncegyüttesek kategóriájában jelentkező csoportok maximális létszáma 30 fő. Az együttes fordulónként egy-egy produkcióval jelentkezhet maximum 4 és fél perc időtartamban, melynek táncai (illetve azok motívumkészlete) egyazon tájegység hagyományos tánckultúráját képviselik. A produkciók elbírálása során kiemelt szempontnak számít a kiválasztott táncok és motívumaik, illetve a bemutatott koreográfiák esztétikai értéke (beleértve a zenei kíséret dallamainak zeneesztétikai értékét), a néptáncanyag hiteles, stílushű megformálása, illetve az együttes művészi összhatása.

Zenei kíséret a táncprodukciókhoz

A táncos szólisták, táncospárok és a táncegyüttesek produkciójukhoz hozhatnak saját kísérőzenekart. Ez az alábbi két módon lehetséges:

a)      A táncegyüttes (illetve táncos szólista vagy táncospár) és a kísérőzenekar közösen, közös produkcióval jelentkezik a versenybe. Ezt a körülményt a jelentkezési lapon egyértelműen jelezni kell és a zenekar névsorát fel kell tüntetni. Ez esetben a produkció társulatának összlétszáma a zenekarral együtt sem haladhatja meg a 30 főt, emellett a zenekar összes tagjának meg kell felelnie a versenykiírás életkori és egyéb megkötéseinek. Ilyen esetben a zsűri a zenei kíséretet is a produkció egyenértékű részének tekinti, s az együttes értékelése során a zenekar teljesítményét a zenekari kategóriánál leírt szempontok szerint veszi figyelembe.

b)      A kísérőzenekar nem jelentkezik a versenybe, a zenei kíséret nem tekintendő a produkció szerves részének. Ebben az esetben a zenekari tagok neveit nem kell szerepeltetni a jelentkezési lapon, azonban létszámuk nem haladhatja meg a 7 főt. Ekkor a zsűri a zenei kíséret értékelése során a néptáncegyüttesek kategóriájánál leírt szabályokat alkalmazza. Ha a táncegyüttes nem rendelkezik állandó kísérőzenekarral, a válogatókra a zenei kíséretet hanghordozón (audio cd-n) is hozhatja magával. A zsűri a produkciók értékelésénél a két megoldás között nem fog különbséget tenni, a koreográfiák zenei összeállításainál csak a néptáncegyüttesek kategóriájánál leírt szempontokat fogja érvényesíteni. A továbbjutott produkciók az elődöntőtől kezdve, a televíziós fordulók során már a műsor által biztosított állandó, professzionális zenekar kíséretét kérhetik.

 

A VERSENY TERVEZETT LEBONYOLÍTÁSA

1. Pályázatok beküldése (2013. május 12-ig)

A vetélkedőre a pályázók 2013. május 12. éjfélig jelentkezhetnek a Hagyományok Háza honlapjáról (www.hagyomanyokhaza.hu) és a www.folszallottapava.hu oldalról elérhető online regisztrációs űrlap kitöltésével, valamint a pályázati anyag (hang- vagy videófelvétel, továbbá fényképek) mellékelt csatolásával. Kivételes esetben Word formátumú jelentkezési lapot is elfogadunk, melyet szintén a Hagyományok Háza honlapjáról lehet letölteni. A kitöltött jelentkezési lapot e-mail-ben a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre vagy postai úton  a "Fölszállott a páva 2014" Hagyományok Háza, 1251 Budapest, Postafiók 23. címre kell a fenti határidőig beküldeni.

A pályázati anyagnak tartalmaznia kell egy produkció maximum 7 perc időtartamú, értékeléshez megfelelő minőségű demófelvételét (elfogadunk YouTube linket is), 1-5 db fotót a versenyzőről (énekes vagy hangszeres szólistáról, táncos szólistáról vagy párról, énekegyüttesről, hangszeregyüttesről vagy zenekarról, tánccsoportról) és a kitöltött jelentkezési lapot. A demófelvétel a jelentkező bemutatkozását szolgálja, az azon bemutatott produkciónak nem kell feltétlenül megegyeznie a verseny későbbi szakaszában bemutatni kívánt versenyszámok bármelyikének tartalmával. Nem megfelelő minőségű demófelvétel esetén a szervezők hiánypótlást kérhetnek.

A jelentkezéssel kapcsolatban további információ kérhető a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail-címen. A jellemző kérdések vitafóruma a http://www.facebook.com/folszallottapava oldalon követhető.

A demófelvételeket elbíráló zsűri a pályázati anyag alapján dönti el, mely produkciókat hívja el a területi válogatók színpadi megmérettetéseire, az eredményről e-mailben értesíti a jelentkezőket május 27-ig.

 

2. Területi válogatók (2013. június, szeptember)

A továbbjutott versenyzők területi válogatókon, színpadi produkciók keretében mutatják be versenyszámaikat. A területi válogatók 2013. június elejétől zajlanak, a következő régiókban, a jelentkezők számától és területi eloszlásától függően:

Észak-Dunántúl, Dél-Dunántúl, Dél-Alföld, Észak-Magyarország, Közép-Magyarország, Közép-Erdély, Székelyföld

A szervezők a produkciókat lehetőség szerint a versenyzők által a nevezési lapokon preferált régiók válogatóira osztják be.

A területi válogatókon a jelentkezők nem számíthatnak költségtérítésre.

A válogatók során az MTVA stábja forgat a helyszíneken, és a későbbiekben összefoglalókban tájékoztatja a tévénéző közönséget. A válogatókról továbbjutó versenyzők a televízió által 2014 márciusa és áprilisa folyamán, teljes terjedelemben sugárzott fordulókban (elődöntők, középdöntők, döntő) kapnak megmutatkozási lehetőséget. A televíziós fordulókban szereplő versenyzőknek útiköltség-térítést, szállást és étkezést biztosítunk.

A verseny győztesei értékes díjazásban részesülnek.

 

Budapest, 2013. április 10.

 
csik
rss RSS hírolvasó
csik
Dokumentumtár
csik
Kiadványaink
Közművelődési Információk
Hirdetés
megjelentek legújabb kiadványaink
Hirdetés
Hirdetés
 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés