PMKI a facebook-on
Elérhetőségek
Cím: 2370 Dabas, Szt.          István u. 58.
Telefon/fax: 233-6910
E-mail: pmki@pmkult.hu

csik

Stratégiai megállapodás és díjátadás a Vándorgyűlésen

 

 

A Magyar Népművelők Egyesülete (MNE) a Csongrád Megyei Népművelők Egyesületével, valamint a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorával együttműködve rendezi meg a Magyar Népművelők Egyesületének 30. vándorgyűlését május 14–16. között Szegeden. A jubileumi eseményt Halász János kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg.

 

A kultúráért felelős államtitkár beszédében elmondta, hogy készül a közösségi művelődési stratégia, melyet ősszel szakmai egyeztetésre bocsát a kulturális államtitkárság. Ez a stratégia a szakma megújulásának alapja, mely előtérbe helyezi azt a törekvést, hogy a helyi közösségek lehetőségként tekintsenek a művelődési házakra.

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója előadásában az Intézet átalakítását meghatározó strukturális és tartalmi változásokat ismerhették meg a jelenlévők. A főigazgató a Nemzeti Művelődési Intézet feladatai között kiemelt helyen említette a szakterület megfelelő képviseletét és a szakma érdekérvényesítő szerepének megerősítését, melynek egyik alapja a szakemberképzés megújítása.  Előadásának második felében a kulturális közfoglalkoztatási program tervezett ütemezéséről tájékoztatta a megjelenteket.

Az előadások után került sor a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Népművelők Egyesülete közötti stratégiai megállapodás megkötésére. A partneri megállapodás keretében a felek a közművelődési feladatellátást érintő kiemelkedő jelentőségű tartalmi és szervezeti kérdésekben konzultálnak egymással, valamint a szakterület szakmai és a társadalmi nyilvánosságát növelő, társadalmi megbecsülését erősítő közös programokat szerveznek. Mint az ünnepélyes aláíráson elhangzott, a felek kölcsönösen törekednek arra, hogy egymás kiemelt projektjeit, szakmai fejlesztési célkitűzéseit támogassák, sajátos társadalmasítási eszközeikkel elősegítsék ezek országos ismertségét. A közművelődést érintő átfogó kérdésekben konzultációt folytatnak, biztosítják stratégiai célú, a közművelődés minőségét befolyásoló tanácskozásaikon a kölcsönös képviseletet, valamint alkalmanként szakmai munkacsoportjaik együttes ülését, az adott problémákat, és azok kezelését összegző jelentések együttes készítését.

A délutáni programban két könyvbemutató is szerepelt: Maróti Andor: A nélkülözhetetlen kultúra című könyvét a szerző mutatta be, míg Horváth Attila: Fény – árnyék címmel megjelenő kötetét Béres Béla méltatta.

A vándorgyűlés első napja a hagyományokhoz híven díjátadással zárult.

„Önkormányzatok a közművelődésért” díjban részesült 2013-ban:

Gersekarát Község Önkormányzata

Cigánd Város Önkormányzata

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzata

A Magyar Népművelők Egyesülete emlékplakettjét vehette át:

Francz Vilmos, Debrecen

Mazák Gyula, Székesfehérvár

Orbán Hedvig, Szeged

 

 
csik
rss RSS hírolvasó
csik
Dokumentumtár
csik
Kiadványaink
Közművelődési Információk
Hirdetés
megjelentek legújabb kiadványaink
Hirdetés
Hirdetés
 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés