PMKI a facebook-on
Elérhetőségek
Cím: 2370 Dabas, Szt.          István u. 58.
Telefon/fax: 233-6910
E-mail: pmki@pmkult.hu

csik

Búcsú Kerekes Lászlótól...

"Elment közülünk egy fiatalember. Friss,kristálytiszta gondolatokkal, félig vagy talán teljesen kész, okos szakmai tervekkel, rajzvázlatokkal a tarisznyájában ment el, ahogy illik. Hiszen – ha van – leckéje lesz a túlban is.
Gazdag szakmai, művészi eredményekben teljes, példaadó életútja Balassagyarmatról indult. Egerben végzett a Főiskolán rajztanárként, majd népművelőként, aztán alkalmazott grafikusi diplomát szerzett a Képzőművészeti Főiskolán. Egész életében tanult, és ha módja volt rá, tanított – halkszavú,bölcs, igényes mesterként.

 

1963-ban, a Nógrád Megyei Népművelési Tanácsadó munkatársaként kezdte közművelődési szakmai pályáját. A salgótarjáni József Attila Megyei Művelődési Központban 1966-tól igazgatóhelyettes, 1970-től igazgató. Egyike azoknak, akik – a lényeget tekintve: máig érvényes szakmai tartalommal – létrehozták a megyei közművelődési hálózati munka tevékenységi struktúráját. Eközben kiemelten fontosnak tartva a székhely város kulturális életét is, azt is úgy menedzselve, hogy az egész Nógrád számára mintaadóan magas színvonalú, hazai és nemzetközi szinten jegyzett, a salgótarjáni közönség által szeretett, látogatott közművelődés bontakozzon ki munkája segítségével.
1980-tól a Pest megyei, három év múlva „feljebb” lépve az országos igazgatás kötötte le hatalmas munkaerejét. Az ágazati Minisztérium Közművelődési Főosztályának helyettes vezetőjeként teljesedett ki szakmai pályája. Gyémántkemény következetességgel dolgozott azért, hogy a kulturális alaptörvényt olyan szakmai tartalommal alkossa meg az Országgyűlés, mely garanciát nyújt a közművelődés közszolgálati tevékenységei,intézményei, közösségei, szakemberei számára a megmaradásra és a szakma fejlesztésére is. Bátor kezdeményezéssel létrehozatta a törvény erejével az országos közművelődési szakfelügyeletet, majd azt – vezető szakfelügyelőként irányítva – megteremtette a gyakorlatban is. Ezekért a szakmai teljesítményekért Kerekes Lászlót az Emberi Erőforrások Minisztériuma a közszolgálat halottjának nyilvánította.
Éppen húsz éve került kapcsolatba a dabasi kulturális közélettel. Maradandót alkotott Dabason is, többek között a Kossuth Ház Galéria létrehozásával, a színvonalas kiállítások megrendezésével, az elegáns katalógusok, kiadványok megtervezésével.
Magas szakmai, és állami kitüntetéseket, Bessenyei György díjat, Arany Érdemkeresztet is kapott. Laci azonban azon kevesek közé tartozik, kiknek nem a kitüntetések adtak rangot, hanem megfordítva – ő adott rangot e kitüntetéseknek azzal, hogy birtokolta őket.
Emberi méltóságot, tartást sugározott.Olykor csendesen, a Walter Scotti lovagok hosszú lélegzetével, máskor meg okosan, de – ha szükséges – szent haragvással is küzdve a jobbításért. Ám, mindenek felett, okos derűvel.Önmagát kigúnyoló Cyranói humorral.
Az élet szeretetétől áthatva. Szerethető, „istenáldotta kollégaként”, és úgy is, hogy az emberek, a társak szeretete kisugározzon minden körötte élőre, családjára, a dabasi Kossuth Ház közösségeire, barátaira is.
Míg élünk, életünk nagy ajándékai közt tartjuk majd számon, hogy találkozhattunk ezzel az örökfiatal-emberrel. Kinek a szemében olyan friss tűz ragyogott, mint csak azokéban, akik egész életükben azonosnak tudtak maradni önmagukkal. Aki, ha a szemünkbe nézett, és mindig a szemünkbe nézett, látta és láttatta önmagunkat benne. Azt, akik vagyunk – és azt is, akikké lenni lehetnénk.
József Attila vers nélkül, én a csupa nagybetűs EMBER, Kerekes Laci nélkül félem, hogy hiányától meggörbülhet a világ gyémánttengelye. De remélem, hogy mi, akikre a feladatot testálta, képesek leszünk tovább tartani azt, helyette is, érette is. Szép szellemét, halhatatlan lelkét mi visszük magunkban tovább időnk végezetéig."

„felhő zsebébe nap hull

tó bíborába kő

szádból a lét kicsordul

gyémánként áll az idő

bőrödön meddő harmat

a fényben a lélek kiszáll

fölötte nincs hatalmad

holtunkig legyűrt halál”

 

Vadász János

 

20 év a helyi kultúra szolgálatában

 

Május 25-én nyílt meg a kiállítás a 20 éves Galéria Alapítvány és a 15 éves Kossuth Ház Galéria tiszteletére. „Emlékezés és kiállítás” – így fogalmazott a meghívó. Emlékezni gyűltek össze a dabasiak, mert a Galéria Alapítvány és a Kossuth Ház Galéria tevékenysége egyet jelentett KEREKES LÁSZLÓVAL. Kőszegi Zoltán polgármester, a D’ART alkotókör tagjai, Janzer Frigyes szobrászművész és valamennyi  hozzászóló méltóságot adó, tiszteletteljes, meleg és baráti szavai búcsúztak a grafikusművésztől, aki élete utolsó 20 évét Dabason élte. Imádott Gábor unokája nem tudott részt venni a kiállításmegnyitón, mert nagyapja tiszteletére épp akkor vett részt a Kinizsi túra 100 kilométeres szakaszán sikerrel, a szintidőt teljesítve. A kihívás, a célok elérése Lacinak is mindig fontos volt. Egy város közössége búcsúzott tőle.

PG

 

Forrás: Dabasi Újság, XIII. évfolyam 6. szám 2013. június

 
csik
rss RSS hírolvasó
csik
Dokumentumtár
csik
Kiadványaink
Közművelődési Információk
Hirdetés
megjelentek legújabb kiadványaink
Hirdetés
Hirdetés
 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés