PMKI a facebook-on
Elérhetőségek
Cím: 2370 Dabas, Szt.          István u. 58.
Telefon/fax: 233-6910
E-mail: pmki@pmkult.hu

csik

„Játsszuk, ami nincs…” - A XXI. Fodor Mihály Pest Megyei Színjátszó Táborról


2013. augusztus 5-12. között a szokott helyszínen Zamárdiban, 125 résztvevővel rendezte meg újabb szaktáborát a Pest Megyei Iroda.

A 7 évestől 27 éves korig, több korosztályt képviselő színjátszók, Pest megye 20-22 településéről érkeztek a komoly szakmai múlttal rendelkező, országosan is ismert és elismert szakmai műhelybe. A két évtized alatt kipróbált és bevált módszerekre épülő színvonalas munkát 22 kiváló szakember irányításával korosztályokra bontva, 7 alkalmi társulatban, napi 6-7 órás próbamunkával végezték a táborlakók.

Az egy hét nemcsak a 38-40 fokos hőség miatt volt forró hangulatú, hanem a színjátszók, pedagógus-rendezők, és a színházteremtés társművészeteit képviselő szakemberek és a színjátszók emberi és munkakapcsolatai miatt is. A legkisebbek és a felnőtt színjátszók között egyenrangú, partneri volt a viszony, de rendezőikkel is baráti hangnemben, ugyanakkor tisztelettel, - ahogy ez az alkotótársak között természetes - folyt a testet, lelket, szellemet megmozgató, néha kimerítő és mégis örömteli közös értékteremtő munka.

A Fodor Mihály Pest Megyei Színjátszó Tábornak ez az egyik titka. A két évtized alatt sikerült valódi közösséget kialakítaniuk. Ez a közösség évről-évre befogad új tagokat is, de megmaradt egy mag, az a törzsgárda, akik közül többen érdeklődő gyermekszínjátszóként érkeztek Zamárdiba, és ma felnőttként is játszanak, rendeznek, de ha kell játékmesterek, zeneszerzők, akik ezer szálon kötődnek ehhez a közösséghez. Az újonnan csatlakozók legtöbbje pedig visszatérő lesz. „Zamárdi” fogalommá vált, vagyis játszók és rendezők - a minden év augusztusának első egész hetében zajló színjátszó táborhoz igazítják nyári programjukat. Vagyis ebben a közösségben megvalósul az utánpótlás nevelés is.

2013. augusztus 11-én délután 15,30 és 23 óra között nagyszámú érdeklődő előtt, fergeteges hangulatban zajlottak a bemutatók. Vastapssal, elismerő füttyszóval buzdították egymást a színjátszók, így a rokonok, barátok, érdeklődők és a vendégként érkezett régi színjátszók is részesei lehettek a fantasztikus tábori hangulatnak.

Szöveg és fotó: Gaál Anna

Fotó összeállítás: Illés Csaba, Illés Árpád

Képek a Fodor Mihály Pest Megyei Színjátszó Tábor előadásaiból:

 
csik
rss RSS hírolvasó
csik
Dokumentumtár
csik
Kiadványaink
Közművelődési Információk
Hirdetés
megjelentek legújabb kiadványaink
Hirdetés
Hirdetés
 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés