PMKI a facebook-on
Elérhetőségek
Cím: 2370 Dabas, Szt.          István u. 58.
Telefon/fax: 233-6910
E-mail: pmki@pmkult.hu

csik

Magyar Értékek - Megyéink értékei mutatkoznak be a Szent István Bazilika előttTöbb ágazati minisztérium és állami szervezet összefogásaként szeptember 14-én hagyományteremtő szándékkal rendezik meg a Magyar Értékek 2013 eseményt, melyen tizenkilenc megye egyedülálló értékeit ismerhetik meg a rendezvény vendégei. Az értékőrző esemény helyszíne a szimbolikus jelentőségű Szent István tér és a Bazilika. Mindannyiunk számára fontos feladat hazánk kulturális sokszínűségének megőrzése, kincseinek és hagyományainak megmutatása, ünnepeinken keresztül kulturális identitásunk közös megélése.

Magyarország földrajzi adottságaiból és történelmi hagyományaiból adódóan különlegesen változatos táji, természeti és kulturális értékekkel, termelési hagyományokkal rendelkezik, amelyek jó része egyedülállóan érintetlen és természetes állapotban maradt meg. Ezek az értékek speciális táji és térségi adottságként a térségek megújulásának és fejlődésének erőforrásai lehetnek. Ezen értékek megőrzése, feltárása, gondozása és széles körű nyilvánosságuk megteremtése a hivatalos állami szervezetek, a civilek és az állampolgárok közös ügye.

A magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény elfogadásával elindult folyamat szervezetten és hatékonyan támogatja a települési értékek feltárását és megőrzését, és ez az értékgyűjtő folyamat kiválóan alkalmas a helyi közösségek identitástudatának fejlesztésére, erősítésére.

Az eseményt meghirdető szervezetek a hagyományteremtő rendezvénnyel Magyarország egyedülálló értékeire, a térségek kulturális örökségének sokszínűségére kívánják felhívni a figyelmet.

Ennek szellemében 2013. szeptember 14-én, szombaton Magyar Értékek címmel egész napos rendezvény keretében mutatkoznak be Magyarország megyéi. A program keretében a Bazilika előtti téren minden megye önálló standon mutatja be azokat az alkotásokat, alkotókat, közösségeket, produkciókat, amelyekkel a térség gazdag kultúráját, értékeit reprezentálhatja. A változatos, színes forgatagként megjelenő szabadtéri program este a Bazilikában szentmisével, majd a Kodály Kórus Debreceni fellépésével zárul.

Az eseményt megelőzően, szeptember 12-én rendezi meg az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) a Magyar Kézművesség Napját, a két esemény erősíti egymást, hiszen az értékek jelentős része éppen a kézműves mesterségek, mesterek által születik, akik éltetői és továbbadói a tudásnak, a nemzeti kultúra tárgyiasult formáinak.

A „Magyar értékek” nap az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága, a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Honvédelmi Minisztérium fővédnökségével, a Nemzeti Művelődési Intézet koordinálásában, a Szent István Bazilika, az Állami Számvevőszék, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a Mintamenza Program együttműködésében valósul meg.

Fővédnökök

Lezsák Sándor alelnök, Magyar Országgyűlés

Balog Zoltán miniszter, Emberi Erőforrások Minisztériuma

Dr. Fazekas Sándor  miniszter, Vidékfejlesztési Minisztérium

Hende Csaba miniszter, Honvédelmi Minisztérium

Domokos László elnök, Állami Számvevőszék

Dr. Pesti Imre kormánymegbízott, Budapest Főváros Kormányhivatala

Halász János kultúráért felelős államtitkár,  Emberi Erőforrások Minisztériuma

Együttműködő partnerek

Szent István Bazilika

Országos Minta Menza Program

Magyarország Megyei Önkormányzatai

 

Információ és koordináció:

Nemzeti Művelődési Intézet

225-6005, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 
csik
rss RSS hírolvasó
csik
Dokumentumtár
csik
Kiadványaink
Közművelődési Információk
Hirdetés
megjelentek legújabb kiadványaink
Hirdetés
Hirdetés
 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés