PMKI a facebook-on
Elérhetőségek
Cím: 2370 Dabas, Szt.          István u. 58.
Telefon/fax: 233-6910
E-mail: pmki@pmkult.hu

csik

Július

Nyárhó / Áldás hava

Eredeti neve quintilis, minthogy a márciussal kezdődő régi római kalendáriumban az ötödik hónap volt. Csak Julius Caesar óta, épp az ő neve tiszteletére lett július; a hatalmas imperátor születési hónapja. Caesart leszúrta Brutus, birodalmának alapköveit szétdúlta az idő, de emlékét évezredeken át megőrizte a július neve. E hónapban már a nappalok fogynak; a Nap az Oroszlán  jegyébe lép.

1. A magyar egészségügy napja
 
1. A köztisztviselők napja
A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete 1996- ban kezdeményezte, hogy a köztisztviselői törvény 1992. július 1-jei életbelépésének emlékére Magyarországon július 1-je legyen a Köztisztviselők Napja. 1997-ben tartották meg először.
 
1. Építészek világnapja
Magyarországon 1988-ban ünnepelték meg először. Július első napját az Építészek Világszövetsége nyilvánította világnappá, hogy ezzel is felhívja a figyelmet az ember környezetét meghatározó módon alakító építészetre.
 
2. Sportújságírók napja
A Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) 1994 szeptemberében Párizsban tartott ülésén -magyar javaslatra - döntött a nap megünnepléséről, annak emlékére, hogy az AIPS 1924. július 2-án alakult meg. 1995-ben ünnepelték először.
 
4. Nemzetközi szövetkezeti nap
A Szövetkezetek Nemzetközi Szövetségének 1922. évi határozata alapján annak emlékére ünneplik, hogy 1844-ben az angliai Rochdale nevű kisváros 28 polgára létrehozta a legelső szövetkezetet, az Érdemes Úttörők Társaságát. 
 
11. Népesedési világnap
Az ENSZ célja, hogy felhívja a világ - főként a harmadik világbeli országok - figyelmét a Föld túlnépesedésének veszélyére.
 
2. vasárnap: Vasutasnap
1951-től augusztus, majd 1961-től július második vasárnapján ünnepeljük a kormány határozata alapján.
 
3. vasárnap: Polgárőrnap Magyarországon

A rovat elkészítéséhez felhasználtuk a www.megaport.hu, a www.kincsestar.radio.hu, a www.sulinet.hu, a www.kkmk.hu, a www.eum.hu és a www.greenfo.hu honlapok anyagait.

 

 
csik
rss RSS hírolvasó
csik
Dokumentumtár
csik
Kiadványaink
Közművelődési Információk
Hirdetés
megjelentek legújabb kiadványaink
Hirdetés
Hirdetés
 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés