PMKI a facebook-on
Elérhetőségek
Cím: 2370 Dabas, Szt.          István u. 58.
Telefon/fax: 233-6910
E-mail: pmki@pmkult.hu

csik

Május

Tavaszutó / Ígéret hava / Pünkösd hava
Maia istennőnek volt szentelve az antik világban, aki a föld termékenységét oltalmazza. A nép szerelmes szívű legényei május elsején "májusfát" állítanak kedvencük háza elé. (Ma már csak néhány faluban él ez a népszokás.) E hónap ünnepségei - a majálisok - a tavasz és a nyár örömeinek szólnak. A szerves élet fejlődésének ekkor van a tetőpontja. A Nap az Ikrek jegyébe lép.


1. Munkavállalók Szolidaritási napja

1890 óta a munkások nemzetközi ünnepe. első vasárnap: Anyák napja Az amerikai eredetű hagyományt Magyarországon a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt honosította meg. 

2. A magyar sport napja

3. Nemzetközi Sajtószabadság napja

Az ENSZ 1991 őszén nyilvánította május 3-át a Nemzetközi Sajtószabadság Napjává, annak emlékére, hogy 1991. május 3-án tették közzé a Windhoek Nyilatkozatot, amelyben az afrikai népeknek a független és pluarista sajtóhoz való jogát fogalmazták meg. Ezen a napon világszerte megemlékeznek azokról az újságírókról, akiket munkavégzésük közben gyilkoltak meg. 

  Magyar Tűzoltók napja

1991 óta ezen a napon emlékeznek meg a tűzoltók védőszentjéről, Szent Flóriánról. 

5. Az esélyegyenlőség napja

Ezen a napon a Fogyatékos Emberek Világszervezete Európai Régiójának kezdeményezésére kontinensünk számos országában a fogyatékosokkal foglalkozó szervezetek, önkéntesek, és maguk az érintettek is rendezvényekkel ünneplik az Esélyegyenlőség Napját. Ez a nap a fogyatékosság-tudat napja az egyenlő jogokért a diszkrimináció ellen. 

  Európa Nap

Az 1945 május 5-én Londonban megalakult Európai Tanács Miniszteri Bizottsága 1964-ben határozta el a nap megünneplését. 

8. Nemzetközi Vöröskereszt napja

1828. május 8-án született Henri Dunant svájci író, aki 1859-ben szemtanúja volt a solferinói ütközet sebesültjei tragikus pusztulásának. Ennek következtében megalapította a Nemzetközi Vöröskereszt segélyszervezetét. Az ún. Genfi Egyezmény egy évvel később jóváhagyta. Magyarország 1881-ben csatlakozott a vöröskeresztes mozgalomhoz.

  Anya nélkül nevelkedő gyermekek napja

9. A béke napja

A II. világháború befejeződésének emlékére.

  Az Európai Unió ünnepe

10. Madarak és fák napja

Az 1800-as évek végétől szemlátomást pusztult erdő, mező. Az európai államok 1902. március 19-én Párizsban egyezményt kötöttek a mezőgazdaságban hasznos madarak védelme érdekében. Már ebben az évben Chernel István ornitológus szervezett madarak és fák napját. Az állatvédő egyesület és a Magyar Ornitológiai Központ - Hermann Ottó irányításával - jelentősen támogatta ezt a nemes mozgalmat.
Századunk első felében minden májusban sor is került erre a programra. 1996 óta kormányrendelet alapján a Madarak és fák napját május 10-én ünnepli az ország.

  Mentők napja Magyarországon

E napon kitüntetéseket, emlékérmeket adnak át az életmentésben élen járó orvosoknak, mentősöknek. 

12. Ápolónők világnapja

1820-ban ezen a napon született Florance Nightingale brit ápolónő, aki tevékenységével a krími háborúban szerzett érdemeket. 

13. Az egészség és a biztonság nemzetközi napja a bányaiparban

15. Állat- és növényszeretet napja

A budapesti állatkertben 1994-ben rendezték először. 

  Család nemzetközi napja

1994-ben az ENSZ kezdeményezte. 

  Nemzetközi klíma akciónap

16-17. Telefonos lelki-elsősegély szolgálat napja

17. Távközlési világnap

Az ITU határozata alapján tartják, megemlékezve az egyesület 1865-ös párizsi alapításáról. 

18. Múzeumi világnap

A Múzeumok Nemzetközi Tanácsának (ICOM) 1977 májusában Moszkvában megtartott XI. konferenciáján határozták el ünneplését. 1978-ban tartották először. 

  Internet világnap

21. Magyar Honvédelem napja

Görgey Artúr csapatai 1949. május 21-én visszafoglalták Budát. Ennek emlékére 1992-től ünnep e nap. 

24. Európai nemzeti parkok napja

1999 óta május 24-én ünneplik az Európai Nemzeti Parkok Napját. Az Europark Szövetség 1973-ban alakult, s együttesen 34 ország 400-nál is több védett területéért felelős. 1999-ben indított programja alapján május 24-én annak emlékére tartják e napot, hogy 1909.május 24-én alakultak meg az első európai nemzeti parkok Svédországban. 

  A Bolgár kultúra napja, a Szláv kultúra anpja, a Szláv írásbeliség napja

31. Nemdohányzó világnap

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) kezdeményezésére. 

Utolsó vasárnap Hősök napja

A Hősök Napját május utolsó vasárnapján tartják Magyarországon. Eredete az 1917. évi VIII. törvényre vezethető vissza. Ebben mondták ki először, hogy nemzetünk hősi halottainak kegyeletteljes tiszteletét megfelelő módon kifejezésre kell juttatni. A rendszerváltás utáni történelmi igazságtevés része, hogy a budapesti Ludovika épülete előtt felállították a hősök emlékművét, és ismét fejet hajtanak a világháborúk hősi halottainak, katona- és polgári áldozatainak emléke előtt

utolsó vasárnap Nemzetközi Gyermeknap

1950 óta ünneplik a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség 1949-ben elfogadott határozata alapján. 

 
csik
rss RSS hírolvasó
csik
Dokumentumtár
csik
Kiadványaink
Közművelődési Információk
Hirdetés
megjelentek legújabb kiadványaink
Hirdetés
Hirdetés
 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés