PMKI a facebook-on
Elérhetőségek
Cím: 2370 Dabas, Szt.          István u. 58.
Telefon/fax: 233-6910
E-mail: pmki@pmkult.hu

csik

Április

Tavaszhó / Szelek hava / Szent György hava

A latin aperire (megnyitni) szóból származik, mely Ovidius szerint a rügyek, a bimbók és virágok tavaszi nyílásával áll vonatkozásban. Április csalfa és változékony jellegű s ezzel függ össze az elsejei "április bolondja" népszokás, amelyet a francia "poisson d'avril", az angol "April-fool", az olasz "Calandrino", a német pedig "Aprilnarr" néven nevez. A Nap a Bika jegyébe lép.

 

HÚSVÉT

Mozgóünnep, márciusra vagy áprilisra esik. Kiszámításának módja: a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnap. 

A kereszténység legnagyobb ünnepe, e napon ünnepeljük Krisztus föltámadását. Véget ér a 40 napos böjt, ebből ered az ünnep magyar elnevezése is. A Húsvét előtti hét -nagyhét- jellemzője a tisztálkodás. Az asszonyok nagyheti munkája elsősorban a meszelés, mosás, nagytakarítás volt. A tisztálkodás motiválja a nagypénteki, bizonyos mértékben a nagyszombati és húsvéti cselekményeket.

Folklórja rendkívül gazdag, legismertebb a húsvéti tojásfestés és locsolás szokása.

 

 

Április

 

2. Gyermekkönyvek nemzetközi napja

1967 óta tartják világszerte a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának (IBBY) szervezésében, Hans Christian Andersen dán meseíró születésnapján. 

2. Szakszervezeti akciónap

1993-ban az Európai Szakszervezetek Szövetsége akciónappá nyilvánította április 2-át, amelyen a szociális feszültségeket, a munkanélküliség problémáit vitatják meg. 

3. Csillagászati világnap

7. Egészségügyi világnap

1947-ben alakult meg a WHO. A világszervezet célja a nemzetközi egészségügyi munka irányítása és összehangolása, továbbá a környezet aktív védelme. 

8. Emberszeretet világnapja

10. Nemzeti rákellenes nap

A Magyar Rák Liga 1993-tól szervezi ezt a napot Célja, hogy a társadalom minden rétegét - az egyént is - bevonják a rák elleni küzdelembe. 

11. Költészet napja

1964 óta József Attila születésnapjára emlékezve ünnepeljük. 

12. űrhajózás napja

1961-ben ezen a napon a Szovjetunióban Föld körüli pályára bocsátották a világ első, embert szállító űrhajóját, fedélzetén Jurij Alekszejevics Gagarin repülőőrnaggyal. 

17. Egészségügyi világnap

18. Műemlékvédelmi nap

Az UNESCO ICOMOS Szervezetének javaslatára nyilvánították április 18-át Nemzetközi Műemléki Nappá. Először 1984-ben ünnepelték. E napon főleg azokra a műemlékekre hívják fel a figyelmet, amelyek veszélyben vannak. Magyarország már a meghirdetés évében csatlakozott a kezdeményezéshez 

22. Föld napja

A Föld Napjának alapgondolata, az Egyesült Államokban élő egyetemi hallgató, Denis Hayes ötlete volt. Az első ünnepre 1970. április 22-én került sor, amelyen mintegy 25 millió amerikai vett részt, hogy felhívja a figyelmet bolygónk romló környezeti állapotára. A második Föld Napja húsz évvel később, 1990-ben került megrendezésre, Magyarországon azóta minden évben megünneplik.

22. Holocaust világnap

Az ún. Jom Hásoá, a pusztítás gyásznapja Izraelben. Szerte a világon a kegyetlen fájdalom napja. 

22. Ápolók napja Magyarországon 

23. A könyv és szerzői jogok világnapja

1995-ben az UNESCO - katalán - javaslatra - a Könyv Napjává nyilvánította április 23-át, azzal a kiegészítéssel, hogy az egyben a Szerzői Jogok napja is legyen - különös tekintettel az Internet és az online-adatbankok gyors elterjedésére. 

24. Szent György napja

Tavaszi gonoszjáró nap, ekkor a boszorkányok szabadon garázdálkodhattak. György napja volt a magyarságnál az állatok első kihajtásának legfontosabb időpontja is. Ilyenkor mágikus praktikákkal igyekeztek védeni a legelőre tartó jószágokat.

24. Magyar rendőrség napja - Szent György napja.

1992 óta rendezik meg.

24. A Kísérleti Állatok Védelmének Világnapja

27. Vakvezető kutyák napja

1994-ben ünnepelték meg először, a Nagy-Britanniában levő vakvezető Kutyakiképző Iskolák Világszövetségének ötlete nyomán. 

28. Testvérvárosok világnapja

1957. április 28-án a franciaországi Aix-les-Bains-ban megalakult a Testvérvárosok Világszövetsége (UTO). E napot a városok közötti együttműködés érdekében ünneplik. 

29. Táncművészet világnapja

A Nemzetközi Színházi Intézet 1981. évi madridi közgyűlésének kezdeményezésére 1982-ben ünnepelték meg először, megemlékezve Jean G. Noverre francia balett-táncos, az egyetemes táncművészet nagy megújítójának születésnapjáról. 

30. A méhek napja Magyarországon

A Magyar Méhészek Egyesületének kezdeményezésére 1994 óta ünnepeljük. Célja a hazai mézfogyasztás növelése.

 

A rovat elkészítéséhez felhasználtuk a www.megaport.hu, a www.kincsestar.radio.hu, a www.sulinet.hu, a www.kkmk.hu, a www.eum.hu és a www.greenfo.hu honlapok anyagait.

 

 

 

 
csik
rss RSS hírolvasó
csik
Dokumentumtár
csik
Kiadványaink
Közművelődési Információk
Hirdetés
megjelentek legújabb kiadványaink
Hirdetés
Hirdetés
 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés