PMKI a facebook-on
Elérhetőségek
Cím: 2370 Dabas, Szt.          István u. 58.
Telefon/fax: 233-6910
E-mail: pmki@pmkult.hu

csik

Március

Tavaszelő/Kikelet hava/Böjtmás hava

Julius Caesar óta az évnek harmadik hónapja, azelőtt az első volt. Marsnak szentelték s róla nevezték el. Vele kezdődik a tavasz. Nálunk az 1848-i ifjúság tette emlékezetessé 15-ik napját a híres 12 ponttal és a Talpra magyarral. A Nap a Kos jegyébe és az egyenlítőbe lép, amivel egyidejűleg áll be a tavaszi napéjegyenlőség is (20-22 között).

1. Polgári védelem napja

A Nemzetközi Polgári Védelmi Világszervezet 1972. március 1-jén alakult meg. Erre emlékezve a Polgári Védelem Világnapjának megrendezéséről a 20. évfordulón, 1992-ben határoztak. Az akkori felhíváshoz Magyarország is csatlakozott. Az azóta tartott világnapon világszerte látványos mentési gyakorlatokat rendeznek.

1. A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok napja

A demokratikus nemzetbiztonsági szolgálatok megalakulásának tizedik évfordulóján, 2000-ben fogalmazódott meg az a kormányzati elképzelés, hogy minden év március 1-jén ünnepeljék meg a Polgári Nemzetbiztonsági Szolgálatok Napját. Az Országgyűlés 2001 tavaszán iktatta törvénybe az ünnepnapot.

1. A nukleáris fegyverek elleni harc nemzetközi napja

3. A békéért küzdő írók világnapja

1984 júniusában a Nemzetközi Pen-Club hirdette meg.

8. Nemzetközi Nőnap

A nemzetközi szocialista nőmozgalom II. konferenciáján, 1910 augusztusában Koppenhágában határozták el, hogy megemlékeznek arról a 40 ezer textil- és konfekcióipari munkásnőről, akik 1857. március 8-án béregyenlőségért és munkaidő-csökkentésért sztrájkoltak. Magyarországon 1914-ben ünnepelték először.

12. Gergely napja. 

A nap ünneplését IV. Gergely pápa rendelte el 830-ban, aki elődjét, I. (Nagy) Gergely pápát az iskolák alapítóját, a gregorián éneklés megteremtőjét az iskolák patrónusává tette. E naphoz felvonulások, diákpüspök-választás és vetélkedők kapcsolódtak.

A gergelyjárás eredete a középkorra vezethető vissza, amikor a szegény tanulók kéregettek, mendikáltak. A diákok életének szükségszerű velejárója volt, hogy kéregetéssel teremtsék meg tanulásuk anyagi alapjait.

A tanévkezdés és -zárás ideje a Gergely nap körüli időszakra esett, az őszi tanévkezdés csak az 1860-as évektől vált általánossá.

Gergely napjához időjárás- és termésjóslás is kapcsolódott. A magyar nyelvterületen jól ismert szólás: Megrázza még szakállát Gergely, vagyis előfordul, hogy e napon havazik. Sokfelé alkalmasnak tartották e napot a búza, rozs, hüvelyesek és a palántának való mag földbe tételére.

14. Nemzetközi Pí nap

Március 14 = 3.14. E napon született Einstein.

14. Gátellenes világnap

15. Magyar sajtó napja

1990 óta ünnepeljük, mert 1848-ban ezen a napon nyomtatták az első szabad magyar sajtó termékeit: a 12 pontot és a Nemzeti dalt.

18. Sándor napja.

Sándor kedvelt névünnep. Az egész magyar nyelvterületen közismert időjárási regula: Sándor, József, Benedek / Zsákban hozzák a meleget!

19. József napja

A gyermek Jézus gondviselőjének, a názáreti ácsnak, Józsefnek az ünnepe. E nap is a kedvelt névünnepek közé tartozik.

A három jeles nap közül (Sándor, József, Benedek) szokásokban és hiedelmekben a leggazdagabb József napja, a tavasz első napjának ünnepe. A hagyomány szerint a madarak megszólalnak ezen a napon, mert „Szent József kiosztotta nekik a sípot”.

József napja a méhek kieresztésének is megszabott ideje. Medvesalján azt tartották, hogy József napkor kell elkezdeni a szántást, mert akkor jó termés várható. Ezen a napon érkeznek a fecskék, s ilyenkor mondogatták a gyerekek: Fecskét látok, szeplőt hányok.

19. A cigányság világnapja

21. A faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napja

Az ENSZ XXI. közgyűlés ülésszakán 1966-ban nyilvánította március 21.-ét a rasszizmus elleni világnappá. Annak a véres rendőrsortűznek az emlékére, amely 1960. március 21-én dördült el a dél-afrikai Sharpville-ben a békésen tüntetőkre. Az áldozatok száma mintegy 70 ember volt.

21. Szent Benedek napja

A bencés rendet alapító Szent Benedek ünnepe. Benedek napján zsírt és fokhagymát szenteltek, amelynek gyógyító erőt tulajdonítottak.

21. A költészet világnapja

22. Víz világnapja

Az ENSZ közgyűlése 1992-93. évi ülésszaka - az 1992. évi dublini környezetvédelmi konferencia javaslatára nyilvánította a víz világnapjává.

23. Meteorológiai világnap

Az 1873-ban alapított Nemzetközi Meteorológiai Szervezet utódaként 1950. március 22-én Genfben megalakult a Meteorológiai Világszervezet (WMO). A szervezet 1951-ben kezdte meg működését, majd 1961. március 23-án újjáalakult.

24. Tuberkolózis világnap

Koch Róbert 1882. március 24-én ismertette a tbc kórokozójának, a Koch-bacillusnak a felfedezését. A WHO 1996-ban nyilvánította világnappá.

25. Gyümölcsoltó Boldogasszony napja.

A katolikus egyház hagyománya e naphoz köti az Angyali Üdvözleti, Jézus Szentlélektől való fogantatásának napját. Az analógiás mágia az alapja annak a szokásnak, hogy ezt a napot a fák oltására, szemzésére tartják alkalmasnak. A magyar nyelvterületen él az a hiedelem, hogy azt a fát, amit ilyenkor oltanak, nem szabad letörni vagy levágni, mert vér folyna ki, vagy szerencsétlenség történne.

Gyimesben úgy hitték, ha ezen a napon rossz idő van, akkor rossz tavasz várható. Az Ipoly menti falvakban viszont a következő regula ismert: Gyümölcsoltó hidege / Téli hónapnak megölője.

27. Színházi világnap

A Nemzetközi Színházi Intézet bécsi közgyűlése 1962-ben elhatározta, hogy megemlékeznek a Párizsban működő Nemzetek Színházának 1957-es évadnyitójáról. Magyarországon 1978 óta ünnepeljük.

A rovat elkészítéséhez felhasználtuk a www.megaport.hu, a www.kincsestar.radio.hu, a www.sulinet.hu, a www.kkmk.hu, a www.eum.hu és a www.greenfo.hu honlapok anyagait.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
csik
rss RSS hírolvasó
csik
Dokumentumtár
csik
Kiadványaink
Közművelődési Információk
Hirdetés
megjelentek legújabb kiadványaink
Hirdetés
Hirdetés
 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés