PMKI a facebook-on
Elérhetőségek
Cím: 2370 Dabas, Szt.          István u. 58.
Telefon/fax: 233-6910
E-mail: pmki@pmkult.hu

csik

November
1.


Mindenszentek napja

Azoknak a szenteknek az ünnepe, akikrõl a naptár név szerint nem emlékezik meg. A 9. század óta ünnep.
2.

Halottak napja

A halottakra való emlékezés ünnepe, X. században egy krími kolostorból indult.
3.A magyar tudomány napja


55/1997. (IV.3.) kormányrendelet alapján. 1825-ben ezen a napon ajánlotta fel egyéves jövedelmét Széchenyi István gróf a Tudományos Akadémia létesítésére.
3.A horvát nyelv napja
4.

Az emlékezés napja Magyarországon
5.


Szent Imre ünnepe


Szent István fia volt, 1083-ban atyjával és tanítójával avatták szentté. A barokk kortól õ a magyar ifjúság védnöke.
7.

Nemzetközi rákellenes Világnap
11.
Márton napja
Szent Márton 316-ban Pannóniában született. A középkor egyik legnépszerûbb szentje volt, kultusza hazánkban is virágzott, emlékét helynevek és gazdag néprajzi hagyomány õrzik.
12.


Minõségellenõrzési világnap

Az Európai Minõségügyi Szervezet (EQO) 1992. november 12-re hirdette az elsõ minõségügyi világnapot. A magyar kormány már ekkor csatlakozott az EQO felhívásához, amellyel a szervezet a minõség iránti elkötelezettség fontosságára kívánja felhívni a figyelmet.
13.Cukorbetegek napja
17.
Füstmentes nap
Az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére a nap különbözõ rendezvényein azt hangsúlyozzák, hogy a dohányosoknak nincs joguk ártani nem dohányzó embertársaiknak.
19.Erzsébet napjaÁrpádházi Szent Erzsébet a katolikus egyház egyik legtiszteltebb nõi szentje. A legenda szerint a szegényeknek vitt alamizsna a kötényében rózsává változott, mikor atyja, II. András kérdõre vonta emiatt. Ez az ún. rózsacsoda. A néphagyományban pünkösdi énekek, gyermekjátékok, idõjárásjóslás fûzõdik a nevéhez.
20.Ifjú zenebarátok napja


Az Ifjú Zenebarátok Nemzetközi Szövetsége 1968 tavaszán Lisszabonban tartott kongresszusának határozata alapján 1968 óta ünneplik.
20.

Ne gyújts rá világnap
22.
A magyar közoktatás napjaA Pedagógusok Szakszervezete kezdeményezte 1991-ben a magyar közoktatás helyzetének, gondjainak bemutatására, valós társadalmi megítélések elõsegítése, a közös cselekvés kialakítása céljából.
22.Szent Cecília napjaA zenészek védõszentje.
25.
Katalin napja
Szent Katalin a 4. században élt az egyiptomi Alexandriában. Okossága miatt egyetemek, tudósok, diákok, ugyanakkor a házasságra vágyó leányok védõszentje is volt. Vértanúságának az eszköze, a kerék miatt pedig a fuvarosok, kerékgyártók, bognárok, fazekasok is tisztelték. Napjához férjjósló hiedelmek és praktikák és idõjárásjóslás kapcsolódnak.
25.
A magyar labdarúgás napjaA magyar Aranycsapat 1953. november 25-én Londonban legyõzte az akkor már 90 éve veretlen angol válogatottat. E sporttörténeti gyõzelem emlékére az MLSZ 1993-ban ünneppé nyilvánította ezt a napot.
25.

Hálaadás napja - USA
27.
Véradók napja
A Magyar Vöröskereszt 1997-ben javasolta, hogy 1998-tól legyen a Véradók napja, emlékezve arra, hogy elõször 1954. november 27-én adományoztak kitüntetéseket a sokszoros véradóknak.
27.

A Nobel-díj alapításának napja
30.

András napja

Szent András apostol, a keleti egyház védõszentje az elsõ században élt. A hagyomány szerint átlósan ácsolt kereszten halt mártírhalált, ezért nevezik az ilyen keresztet andráskeresztnek. Napja a legjelentõsebb házasságjósló, varázsló nap.
   
A rovat elkészítéséhez felhasználtuk a www.megaport.hu, a kincsestar.radio.hu, a www.sulinet.hu, www.kkmk.hu, www.eum.hu, www.greenfo.hu honlapok anyagait.
 
csik
rss RSS hírolvasó
csik
Dokumentumtár
csik
Kiadványaink
Közművelődési Információk
Hirdetés
megjelentek legújabb kiadványaink
Hirdetés
Hirdetés
 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés