PMKI a facebook-on
Elérhetőségek
Cím: 2370 Dabas, Szt.          István u. 58.
Telefon/fax: 233-6910
E-mail: pmki@pmkult.hu

csik

Október

őszhó / Magvető hava / Mindszent hava

Nyolcadik hónapot számított a rómaiaknál (octo), nálunk a tizedik hónap. A 6. napján a hősi halált halt aradi vértanúkra emlékezünk. A Nap a Skorpió jegyébe lép.

1. Idősek napja

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben e napot az idősek világnapjává nyilvánította.

1. Zenei világnap

Az UNESCO Nemzetközi Tanácsának határozata alapján 1975 óta ünnepeljük.

1. hétfő Habitat napja

1986. okt. 6-án rendezték meg először az ENSZ Emberi Települések Bizottságára (Habitat) utalva. Célja a települések életviszonyainak minőségi javítása. Mindenki számára biztosítani kell a legelemibb jogot, a kellemes otthont.

Első vasárnap Állatok világnapja

1991 óta tartják Magyarországon.

4. Szent Ferenc ünnepe

Az olasz katolikus rendalapító Assisi Szent Ferenc 1181-1226 között élt. 1228-ban avatták szentté. Az állatok, a kereskedők, a szegények, a szociális munkások és a környezetvédők védőszentje.

5. Wallenberg nap

6. Építészek világnapja

1998-tól tartják e napon. Az Építészek Nemzetközi Szövetsége (VIA) nyilvánította világnappá, hogy ezzel is felhívja a figyelmet az ember környezetét meghatározó módon alakító építészetre. Magyarországon 1988-ban ünnepelték meg először.

6. Aradi vértanúk napja

Nemzeti gyásznap

7. Gyalogló világnap

8. Madárfigyelő világnap

9. Postai világnap

Szent Dénes ünnepe. 1874. október 9-én alapították az Általános Postaegyesületet (utóbb Egyetemes Postaegyesület), amely a nemzetközi postaszolgálat összehangolása, továbbfejlesztése érdekében jött létre. A 22 alapító ország között volt Magyarország is. 1948-tól az ENSZ szakosított intézménye.

Második szerda a Természeti Katasztrófák Visszaszorításának Nemzetközi Napja

10. A lelki egészség világnapja

A Lelki Egészség Világszervezete nyilvánította világnappá. Magyarországon 1994 óta tartják. Célja felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy a lelki betegségben szenvedő emberek ugyanúgy rendelkeznek az emberi méltóság, az egyenlőség elidegeníthetetlen jogával, mint az emberiség valamennyi más tagja.

14. Szabványosítási világnap

Célja az országok muszaki elszigeteltségénekmegszüntetése, közös szabványok elkészítése és azok alkalmazása. 1946-ban ezen a napon alakult meg a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet, az ISO.

15. Fehérbot világnap

A látássérültek nemzetközi napja. Célja a közvélemény figyelmének felhívása a vakok és gyengénlátók sajátos helyzetére, keresve gondjaik megoldásának lehetőségeit, a társadalomba való széleskörű és teljesebb értékű beilleszkedés útját.

17. Szegénység elleni küzdelem világnapja

1992-ben nyilvánította azzá az ENSZ. A világnap gondolata Joseph Wresinszky atyától, a Segítség Mindenfajta Nyomorúság Elleni Negyedik Világmozgalom (ATD) alapítójától származik. Magyarországon 1996-tól emlékeznek meg a világnapról.

18. Élelmezési világnap

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO Rómában ülésező konferenciája magyar határozati javaslat alapján nyilvánította világnappá. Az éhínség elleni harc napja egybeesik a FAO megalakításának évfordulójával.

21. Földünkért világnap

24. ENSZ Napja

Az ENSZ 1945 október 24-én jött létre e történelmi jelentőségű esemény emlékére minden évben megünneplik az Egyesült Nemzetek Napját.

31. Takarékossági világnap

A világ Takarékpénztárainak 1924-ben tartott első kongresszusán hozott határozat értelmében minden év októberének utolsó munkanapján tartják világszerte.

31. A reformáció emléknapja

Luther Márton 1517-ben ezen a napon függesztette ki tanait a wittenbergi vár kapujára.

A rovat elkészítéséhez felhasználtuk a www.megaport.hu, a www.kincsestar.radio.hu, a www.sulinet.hu, a www.kkmk.hu, a www.eum.hu és a www.greenfo.hu honlapok anyagait.

 
csik
rss RSS hírolvasó
csik
Dokumentumtár
csik
Kiadványaink
Közművelődési Információk
Hirdetés
megjelentek legújabb kiadványaink
Hirdetés
Hirdetés
 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés