PMKI a facebook-on
Elérhetőségek
Cím: 2370 Dabas, Szt.          István u. 58.
Telefon/fax: 233-6910
E-mail: pmki@pmkult.hu

csik

Kórusok

Pest megye amatőr kórusai
Szerkesztette: D. Barabás Mária, Pest Megyei Közművelődési Intézet, Budapest, 2007

Jelen összefoglalónkban a megye amatőr kórusait igyekeztünk számba venni, és a bemutatkozó anyagukat egy kötetbe fűzni. A Pest megyében működő nagyszámú pávakör, népdalkör és hagyományőrző asszonykórus ebbe az összefoglalóba nem fért bele, hiszen bemutatásuk külön számvetést igényel és külön kötetet érdemel.
A kiadvánnyal egyrészt segíteni kívánunk a népművelőknek, másrészt a kórusoknak. Reméljük, hogy a kötetbe gyűjtött információk alapján a szervezők kapcsolatot teremtenek a kistérségükön kívül működő együttesekkel is. Bízunk benne, hogy a kórusok pedig számos ismeret birtokába jutva eredményesebben szervezhetik saját életüket, szakmai előrehaladásukat.
A kötet végén található információs fejezetet Dr. Mindszenty Zsuzsánna, az ELTE BTK Zenei Tanszék docense, a KÓTA művészeti társelnöke állította össze. Ebben a fejezetben a kórusénekléssel kapcsolatos fogalmakat tisztázza, tájékoztatást ad a magyar és a nemzetközi kórusélet szervezeteiről, fesztiválokról, kórusversenyekről valamint néhány információs, illetve kottaletöltési lehetőséget tartalmazó honlapcímet is ajánl.
Kívánjuk, hogy az olvasók haszonnal forgassák kiadványunkat, és Pest megye sokszínű, gazdag kóruskultúrája, ahogy a múltban is, a jövőben is szépítse hétköznapjaikat és ünnepeiket.

A kiadvány letöltése >>>


„Cantemus, quia cantare bonum est…”
„Csak énekelj, mert az ének jó dolog…”

Talán soha nem volt annyira időszerű az amatőr kórusok helyzetének felmérése, mint most, a XXI. század kezdetén. Kodály Zoltán 125 éve született, 40 éve távozott közülünk. Az ő évszázada, a XX. század, az amatőr kórusmozgalom csodálatos kivirágzásának időszaka volt. Azóta sok minden megváltozott. - írja bevezetőjében Dr. Mindszenty Zsuzsánna.
Ez a kis kötet áttekinti a Pest megyei kórusok létét, életét. A Pest Megyei Közművelődési Intézet kiváló munkacsoportja több adatbázis alapján kutatta föl a működő kórusokat. Időt és fáradságot nem kímélve magas színvonalú szakmai munkát végeztek annak érdekében, hogy ez a kiadvány napvilágot láthasson. Az érdeklődő megtalálhatja a legfontosabb adatokat ezekről az együttesekről, sok esetben betekinthet a kórus repertoárjába, és információkat kaphat a jelentősebb fellépéseikről is. A legfontosabb mégis, hogy a kötetet lapozgatva egy kis remény csillan fel: talán mégsem halt meg az éneklő kedv! Kicsi faluban, nagyobb városban, híres és alig ismert településeken is vannak még
lelkes és kultúra szerető, énekelni vágyó emberek, akik 10-12 óra munka után beülnek a kóruspróbára, hogy a zene által megszépítsék a napjukat, elfelejtsék a gondokat. És, bár egyedül talán sosem tudnának igazi zenei produkciót nyújtani, így, kórusban, a dalos társakkal együtt ők is részeseivé válnak a csodálatos zene megteremtésének, amely az életüket is szebbé és jobbá teszi. Hiszen, ahogyan Platon írta: „A zene…lelket kölcsönöz a mindenségnek, szárnyat ad az élménynek, szállni tanítja a képzeletet, vigaszt ad a szomorúnak, derűt és életet mindennek. Lényege a rendnek, és útja minden jóhoz, igazságoshoz és széphez vezet.”

                              Dr. Mindszenty Zsuzsánna
az ELTE BTK Zenei Tanszék docense, a KÓTA művészeti társelnöke

 
csik
rss RSS hírolvasó
csik
Dokumentumtár
csik
Kiadványaink
Közművelődési Információk
Hirdetés
megjelentek legújabb kiadványaink
Hirdetés
Hirdetés
 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés