PMKI a facebook-on
Elérhetőségek
Cím: 2370 Dabas, Szt.          István u. 58.
Telefon/fax: 233-6910
E-mail: pmki@pmkult.hu

csik

Néptáncegyüttesek

Pest megye hagyományőrző és néptáncegyüttesei
Pest Megyei Közművelődési Intézet, Budapest, 2007

A kiadvány létrehozását kettős cél vezérelte. Egyrészt a rendezvényeket szervező kollégák munkájához kívántunk segítséget nyújtani, remélve, hogy a kötetbe gyűjtött információk alapján felveszik a kapcsolatot a kistérségükön kívül működő együttesekkel is, hogy programjaikon színesebb műsorral szolgálhassanak. Másrészt az együttesek fennmaradásához és fejlődéséhez szeretnénk hozzájárulni a kiadvány megjelenésével és széleskörű terjesztésével, bízva abban, hogy több felkérést kapnak, ismertebbé válnak, megismerhetnek más együtteseket, hiszen ez inspirálja további munkájukat.

A kiadvány letöltése >>>


Könyvajánló
(Pest megye hagyományőrző és néptánc együttesei. Szerkesztette: Varga Zsuzsa. PMKI 2007.)

A Pest megyei amatőr hagyományőrző és néptánc együttesek alapadatait gyűjtötte össze a Pest Megyei Közművelődési Intézet egy szép kivitelű, igényesen szerkesztett kötetben. A jó ötletből egy jól átlátható, könnyen használható kiadvány született ami több, mint puszta adatbázis. A bemutatott 68 együttes 143 csoportjáról készített rövid leírásokban egy-egy mondat, közvetlenül az együttesektől idézve, eligazíthat a művészeti csoport saját hitvallásában is.
A települések szerinti rendbe sorolt amatőr művészeti csoportokon végig tekintve, Pest megye sokszínű néptánc kultúrája bontakozik ki előttünk. Ráeszmélhetünk, hogy micsoda gazdagság vesz minket körül közvetlen környezetünkben. Felismerhetjük közös nemzedéki felelősségünket, feladatainkat e kincsek bemutatásában, továbbadásában, megőrzésében. E kiadványban egy későbbi komplex hagyományleltár, inventórium kezdeti körvonalait is felfedezhetjük, mely a tudásátadás iskolarendszeren kívüli formáinak új kiinduló pontja lehet. Egy valóban regionális együttműködésben létrejövő cselekvési program kezdete.
Ezért is dicséret illeti a kiadót, hogy nem feledkezett meg a bemutatkozó anyagot nem küldött együttesekről sem, hiszen További együttesek címszó alatt felsorolta az intézmény saját adatbázisában szereplő többi közösség elérhetőségét is.
Sajnálhatja minden együttes, amely bármely okból nem tudott időt szánni saját maga bemutatkozására, hisz e gazdag, értékes gyűjteménybe, esztétikailag is minőségi könyvecskébe rang lett volna bekerülni. Reméljük lesz lehetőség a folytatásra, a kiteljesedő együttműködésre.
Szeretettel ajánlom tájékozódásra minden művészeti csoportnak és napi használatra minden szervezőnek.

Eredics Gábor
a Vujicsics Együttes vezetője,
a Kalász Művészeti Iskola igazgatója


 
csik
rss RSS hírolvasó
csik
Dokumentumtár
csik
Kiadványaink
Közművelődési Információk
Hirdetés
megjelentek legújabb kiadványaink
Hirdetés
Hirdetés
 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés