PMKI a facebook-on
Elérhetőségek
Cím: 2370 Dabas, Szt.          István u. 58.
Telefon/fax: 233-6910
E-mail: pmki@pmkult.hu

csik

Séta a pesti Vármegyeházán és irodalmi barangolás Pest megyében"A Pest Megyei Közművelődési Intézet újabb fontos kiadvány – a „Séta a pesti Vármegyeházán és irodalmi barangolás Pest megyében” című kötet – megjelentetésével örvendeztette meg a megyénk iránt érdeklődő olvasókat. Különleges, jubileumi év a 2009. esztendő, az államalapító Szent István királyunk által törvénybe vett megyerendszer, Pest Vármegye fennállásának ezredik évfordulója. Az Intézet e kiadvány megjelentetésével tisztelegni kíván nagy múltú megyénk kulturális értékei előtt. A kötet bemutatja a klasszicista megyeháza épületének varázslatos titkait, majd irodalomtörténeti barangolásra invitálja az olvasót Pest megyébe, szakavatott krónikások vezetésével.
A könyv kézzelfoghatóan reprezentálja, hogy Pest megye gazdagsága milyen sokrétű. Bizonyítja, hogy megyénk évszázadok óta rendkívül gazdag szellemi, kulturális értékekben. Büszkék vagyunk arra is, hogy számos író és költő választotta szűkebb hazájának megyénket és gazdagította annak kincseit. 
 
Pest Megye Önkormányzatát is kötelezi a jubileumi év az összegzésre, az ünneplésre, értékeink felmutatására. Mert szükség van az ünnepre, és arra, hogy felidézzük azt a szellemi és kulturális örökséget, amit úgy hívnak: Pest megye.  
Ezért ezt a rangos kiadványt is büszkén és örömmel ajánlom minden megyénk iránt érdeklődő olvasó figyelmébe."


Dr. Szűcs Lajos
Pest Megye Közgyűlésének Elnöke

 
"Kedves Olvasó! 

Nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm a Pest Megyei Közművelődési Intézet új kiadványának a „Séta a pesti Vármegyeházán és irodalmi barangolás Pest megyében” című kötet megjelenése alkalmából. Születésnapot ünnepelünk ebben az évben, Pest Vármegye fennállásának ezredik évfordulóját. Ezeréves múltunk, fölhalmozott értékeink számbavétele szinte lehetetlen, hiszen hagyományaink megőrzése, továbbvitele, tárgyi-szellemi öröksége itt van jelenünkben is. Ezért is tart különlegesen értékes útikalauzt kezében az olvasó. Intézetünk ezzel a kötettel kíván tisztelegni megyénk jubiláló évfordulója előtt.

A séta a belvárosból, a pesti történelmi Vármegyeházáról indul, majd bebarangoljuk egész Pest megyét. A kötet első részében lévő fotók a XIX. századi klasszicista építészetünk egyik legimpozánsabb épületegyüttesét és az ott található művészeti emlékeket mutatja be. A kötet második részében irodalomtörténeti kirándulásra indulunk a megyében. Idegenvezetőink a megyénkhez kötődő írók, költők, krónikások. Kalauzolásukkal átbarangolunk ezer éven, és keresztül-kasul járjuk a mai Pest megyét, Márianosztrától Nagykőrösig, Ráckevétől Aszódig.  
Az olvasmányos stílusban megírt kultúrtörténeti kiadvánnyal úgy gondoljuk, hiánypótló munka született Pest megyéről. 
Intézményünk a 2004-ben megkezdett kiadói tevékenységét folytatja e reprezentatív kötettel, amely tovább bővíti az eddig megjelentetett tanulmányok, adattárak, képzőművészeti albumok sorát. 

A kiadványunk létrejöttében munkatársaink voltak: Gallai Máté grafikus, Sin Edit irodalomtörténész és Bozai Ágota műfordító. Az összefoglalót és a teljes kötetet szerkesztette intézetünk főtanácsosa Szádváriné Kiss Mária és jómagam.   

Reméljük, hogy ez a könyv nemcsak a szakembereknek nyújt hasznos tudnivalókat, hanem minden Pest megye múltja és jelene iránt érdeklődő olvasónak. Egyúttal bízunk abban is, hogy kiadványunk gyakran forgatott kötete lesz könyvtárainknak, és további segédanyaga újabb helytörténeti kutatásoknak.  

Kívánunk kellemes megyeházi sétát és irodalmi barangolást megyénkben!"

Budapest, 2009. december

Makra Borbála
a Pest Megyei Közművelődési Intézet igazgatója
 
A kiadvány megrendelhető! A megrendelést postai úton (Pest Megyei Közművelődési Intézet 1052 Budapest, Városház u. 7.), faxon (06-1/233-6910), vagy e-mailben ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ) várjuk, a kért példányszám, a szállítási és a számlázási cím pontos megjelölésével. A megrendelést követően intézményünk a postaköltség felszámításával (2 kg-ig 280,- Ft) postai utánvéttel juttatja el a kiadványokat a megadott címre. A fenti művek személyesen is átvehetők intézményünk címén, hétfőtől péntekig 8-tól 14 óráig (a 233-6910-es telefonszámon történő egyeztetés után ettől eltérő időpontban is). 
 
csik
rss RSS hírolvasó
csik
Dokumentumtár
csik
Kiadványaink
Közművelődési Információk
Hirdetés
megjelentek legújabb kiadványaink
Hirdetés
Hirdetés
 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés