PMKI a facebook-on
Elérhetőségek
Cím: 2370 Dabas, Szt.          István u. 58.
Telefon/fax: 233-6910
E-mail: pmki@pmkult.hu

csik

Sarkadi Bence marionettjei
Sarkadi Bence - Marionett előadása – szöveg nélkül
Faragott marionettekkel előadott történetek kapcsolódnak laza füzérré az egyszemélyes produkcióban,amely bejárta a világot Görögországtól Hollandiáig, Belgiumtól Spanyolországig, Kolumbiától Kanadáig. Az előadás 2008-ban a 20. Genti Nemzetközi Bábfesztiválon elnyerte a „Luk Vincent Award for Young Talent” díjat.

Sarkadi Bence marionettjei a világon egyedülállóak. Figurái szavak nélkül is beszédesek, így a bábos a bábmozgatás kifejező erejét használja egy-egy történet elmeséléséhez.

 
Sarkadi Bence 

Sarkadi Bence produkciója - mint minden jó utcaszínház - bármilyen korosztály figyelmére számot tarthat. Ugyanúgy, mint a burleszk, a cirkusz, a zene, a show-tánc vagy épp a műkorcsolya - vagyis mindaz a szórakoztató műfaj, amit a Figura Ex Machina egy-egy bravúros etűdben megidéz. Lenyűgözőek Sarkadi Bence maga készítette marionettjei, sok-sok zsinórral mozgatott, kb. 30-40 centis alakjai. Légiesen könnyedén suhan-fordul a trapézon a légtornász (itt megnézhető felvételről), siklik-pörög a műkorcsolyázólány (a negyedik perctől látható). Kacagtatóan mulatságos a pohos arab táncos, akinek minden porcikája ritmusra mozdul ( itt látható 5.15-től). Igazi bábkuriózum az önmagán játszó csellóember, aki hiába próbál muzsikálni, a technika mindig közbeszól, a lemez elakad, a csellóember pedig zokogva borul mozgatója lábához Az pedig, mint jó szülő, megtörölgeti a zokogó báb orrát, majd segítségével a csellóemberke végre eljátszhatja az áhított muzsikát. (Megnézhető itt 2.40-től.) Más viszonyt mutat bábos és báb közt a részeges bábtáncoltató jelenete: a fekete mellényes, szalmakalapos bábos egy nagy fehér zsákot hoz elő, amiből kihámoz egy fekete mellényes, szalmakalapos bábut, fehér zsákkal a kezében, amiből egy kalapos bábu bújik elő...
 
  

 
Ezek az önmagukban kompakt etűdök egy némafilmet idéző burleszk-sorozatba ékelődnek Sarkadi Bence előadásában. Ez a folytatásos jelenetsor egy kisebb színpadon zajlik: egy tenyérnyi, fehér, arc nélküli, csetlő-botló marionettfigura küzdi át magát a világtörténelmen, magával cipelve, húzva, görgetve egy hatalmas piros dobozt, amibe akkor botlott, amikor lebucskázott a fáról. Az idő múlása a szállítóeszközök változásából érzékelhető: a farönköt a mamut váltja fel, majd gőzmozdonyon, automobilon és fedeles szárnyú repülőn viszi a csomagot, míg végül egy nagyvárosba ér emberünk. A megátalkodott doboz egy felhőkarcoló tetején köt ki, a küzdésbe belefáradt figura (Ádám? Akárki?) pedig csüggedten ül a tornyok tövébe - mögötte feketéllik az üres bőrkesztyű, amiből a bábjátékos immár kihúzta a kezét.

(Ellenfény, 2009.03.20.,Szűcs Mónika írása)

Sarkadi Bence - Marionett művész önéletrajza>>>
 
Sarkadi Bence elérhetőségei: 
Tel: 06 (70) 251-8800
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
www.myspace.com/bencesarkadi 
 
 
Forrás: www.ellenfeny.hu
 
csik
rss RSS hírolvasó
csik
Dokumentumtár
csik
Kiadványaink
Közművelődési Információk
Hirdetés
megjelentek legújabb kiadványaink
Hirdetés
Hirdetés
 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés