PMKI a facebook-on
Elérhetőségek
Cím: 2370 Dabas, Szt.          István u. 58.
Telefon/fax: 233-6910
E-mail: pmki@pmkult.hu

csik

Fodor Mihály Pest Megyei Színjátszó Tábor – 2010. augusztus 2-9.
A Pest Megyei Közművelődési Intézet az idei nyáron immár 18. alkalommal szervezte meg színjátszó táborát, a hagyományokhoz híven ismét Zamárdiban. 
A hosszú évek óta összeszokott szakmai gárda számára a „nagykorúságát” elért tábor ünnepi megnyitója szomorú tisztelgéssel indult. Első alkalommal rendeztük meg a tábort Fodor Mihály nélkül. Ő volt táborunk egyik alapítója, motorja, meghatározó egyénisége, akit gyermek és rendező egyaránt tisztelt és szeretett. Emlékének méltó megőrzésére Intézetünk a megye vezető színjátszóival egyetértésben úgy döntött, hogy táborunk az idei évtől a Fodor Mihály Pest Megyei Színjátszó Tábor nevet viseli. Az erről készült hivatalos okiratot a kihirdetés utána tábor minden tagja aláírásával hitelesítette. Ez alkalomból bemutattuk Fodor Mihály saját darabját, a Viczinálist, amelyet a tábor életében kétszer is megrendezett, és amellyel az Országos Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Találkozón is sikeresen szerepelt. A mostani előadás különlegessége volt, hogy mindkét korábbi rendezés szereplőgárdája együtt játszott ezen az estén. Az előadást megemlékezés és közös éneklés követte. A felcsendülő dalok szerzője ugyancsak Fodor Mihály volt. 
Az előző évek jól bevált gyakorlatát követve több mint 150 fővel szerveződött és indult el a munka a szakmai táborban. Ez most is azt jelentette, hogy a Pest megyéből és Budapestről érkezett 120 színjátszó (gyermek és ifjú) korosztályok szerint a korábbi 8 helyett 9 munkacsoportba osztva kezdte meg 2010. augusztus 2-án a munkát. Újdonság volt ugyanis, hogy ezen a nyáron a mozgás-színház és a film is megjelent a bemutatók sorában.
Örömmel üdvözöltünk tehát új rendezőt és új színjátszókat is a táborban, de még nagyobb örömöt jelentett, hogy legtöbben - gyermekek és felnőttek egyaránt – mondhatni régi családtagként, barátként tértek vissza Zamárdiba. Az összetartozást, a kitűzött szakmai céljaink megvalósulását éreztük abban is, hogy többen próbálták ki magukat a színházteremtés más-más területein. Játszókból lettek asszisztensek, asszisztensekből rendezők, stb. Azt ugyanis már évek óta megtapasztaltuk, hogy milyen sokoldalúak, tehetségesek a táborlakók. Zeneszerzőként, mozgástervezőként, asszisztensként, szabadidő szervezőként, színészként, versmondóként egyre többen megmutatkoztak az előadások születésénél, az esti programoknál, vagy a Ki mit tud?-on. A tehetséges fiatalok alkotó munkába való bevonásával évről-évre erősödik a megyében az utánpótlás nevelése. A tábori sikeres próbálkozások ugyanis megalapozzák a fiatal rendezők, asszisztensek számára az év-közbeni színjátszó találkozókon való megjelenést.
Intézetünk változatlanul megteremti, és évről-évre bővíti a táborban a magas színvonalú szakmai munkához szükséges személyi, tárgyi, technikai feltételeket. Csakis ennek a stabil, kiegyensúlyozott háttérnek a biztosításával várhatjuk el, hogy 5-6 nap alatt értékes, színpad-kész produkciók szülessenek. 2010. augusztus 8-án megint megtörtént a csoda. Egy hét munkáját mutattuk be szépszámú vendégsereg előtt. A siker most sem maradt el, vastapsban, ünneplésben volt része a tábori társulatoknak. 
 
Az alábbi nyolc előadás és film került bemutatásra 2010. augusztus 8-án, a tábor zárónapján:
 
1. A PÓK - verses összeállítás
Rendezte: Kovács Éva
Rendezőasszisztens: Bereczkiné Szendrey Éva
Zene: Angyalföldi Zsuzsa
Mozgás: Kettler Szandra


2. GYEREKRABLÁS A PALÁNK UTCÁBAN – Nógrádi Gábor regénye alapján
Rendezte: Kovács Anna és Ordasi Gábor
Zene: Váczi Virág

3. ARANY JÁNOS: TOLDI – Várhidi Attila forgatókönyvének felhasználásával
Rendezte: Kovácsné Lapu Mária és Fodor Éva
Rendezőasszisztens: Kovács Géza
Zene: Illés Csaba
Mozgás: Kettler Szandra

4. LŐTÁVOLBAN BUDAPESTEN – Kis magyar apokalipszis sok zenével, angyalokkal…
Rendezte: Pap Gábor
Rendezőtársak: Maczák Ibolya és Majorfalvi Bálint
Alkotótársak, mozgástervező: Majsai László, Illés Árpád és Kettler Szandra

5. MAGYAR ZOMBI – Tasnádi István műve nyomán
Rendezte: Szivák-Tóth Viktor
Rendezőasszisztens: Bálint Petre
Zene: Fodor Katus 
Segítettek még: Angyalföldi Zsuzsa, Illés Árpád és Illés Csaba

6. TASNÁDI ISTVÁN: KÖZELLENSÉG
Rendezte: Kovács Zoltán
Rendezőasszisztens: Gál Zsófia
Zene: Illés Csaba és Illés Árpád
Mozgás: Kettler Szandra

7. MEGHALT A KIRÁLY, ÉBRED A KIRÁLY! – mozgásszínház
Rendezte: Mezey Gábor
Rendezőasszisztens: Bálint Anett

8. SENKI FIÁNAK BALLADÁJA – összeállítás Boccaccio, Villon műveiből, valamint a Paraszt Dekameronból és a Szamártestamentumból
Rendezte: Kis Tibor és Majsai László
Rendezőasszisztens: Matula Tünde
Mozgás: Kettler Szandra
Vers: Fodor Mihály
Zene: Angyalföldi Zsuzsa és Váczi Virág

9. A HÉT FŐBŰN – film
Rendezte: Váczi Virág
Rendezőasszisztens: Gyalog Éva

A tábori alkotómunkáról, a bemutatott előadásokról Szivák-Tóth Viktor elemző, értékelő írását itt olvashatják.>>>

Gaál Anna
 
 
Fotók:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 


 
csik
rss RSS hírolvasó
csik
Dokumentumtár
csik
Kiadványaink
Közművelődési Információk
Hirdetés
megjelentek legújabb kiadványaink
Hirdetés
Hirdetés
 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés