PMKI a facebook-on
Elérhetőségek
Cím: 2370 Dabas, Szt.          István u. 58.
Telefon/fax: 233-6910
E-mail: pmki@pmkult.hu

csik

Lezajlottak a XXI. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Pest megyei bemutatóiAz elmúlt évekhez hasonlóan, az idén is két helyszínen, két város közművelődési- és oktatási intézményeinek partneri támogatásával szervezte meg intézményünk, a Pest Megyei Közművelődési Intézet a XXI. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Pest megyei bemutatóit. 
2012. április 14-én Vácott a Madách Imre Művelődési Központban (két játszóhelyen) tizenöt, 2012. április 21-én Tökölön, a Művelődési Központ és Könyvtár nagytermében pedig tizennégy színjátszó csoport mutatkozott be.
Intézetünk a kezdetektől csatlakozott a Magyar Drámapedagógiai Társaság felhívásához és évenként megrendezi a Pest megyei gyermekszínjátszók nagy megyei seregszemléjét. Hosszú éveken át önállóan, majd az utóbbi években Nógrád megyével felváltva a felmenőrendszerű országos találkozó regionális döntőjét is megrendeztük, ahol három megye – Komárom-Esztergom, Nógrád és Pest – az évi megyei bemutatóinak legjobb gyermekszínjátszó produkcióit előadó csoportok léphettek színpadra. Az idei esztendő az első, amikor anyagi és szervezési nehézségek miatt a területi döntők sehol sem kerültek megrendezésre.  
Az országos adatok ismeretében örömmel állapíthatjuk meg, hogy megyénkben minden évben az átlagot jóval meghaladó számú csoport vesz részt a találkozó bemutatóin. 
Vannak országosan ismert és elismert rendezőink, akik csoportjukkal évről évre biztos sikerrel lépnek színpadra, és ezen a csapatok összetételében időről-időre végbemenő változások sem módosítanak. Vannak visszatérő iskolai társulatok, melyek minden alkalommal a stabil középmezőnyt képviselik, és évenként jelentkeznek új rendezők és új csoportok is. Az utóbbiak között rendre találkozhatunk kiemelkedő, figyelemre méltó produkciókkal, és ez mindig külön örömöt jelent számunkra. Vannak azonban olyan újonnan jelentkező együttesek is, amelyek vezetője és a csapat is most ismerkedik a színjátszással. Számukra a találkozón való részvétel az izgalmas megmérettetés mellett elsősorban a tanulást jelenti. Tanulnak egymás előadásaiból, és a szakmailag nyitott, jó úton járó rendezők sokat hasznosíthatnak a bemutatókat követő szakmai értékelésekből. A rendezőknek a zsűri tagjaival való konzultációja ugyanis a találkozók nagyon fontos része.
Az idei fesztiválon színpadra került 29 produkció közül a szakmai zsűri 8 előadásnak arany,  7 produkciónak ezüst, és 7 előadásnak bronz minősítést adott. A fennmaradó további 7 bemutató előadói emléklapot vehettek át a találkozón való részvételért, és rendezőik sok hasznos, követendő tanácsot kaptak a zsűri tagjaitól. Közülük többen nem is kérték előadásuk minősítését, mivel első ízben, tanulási szándékkal vettek részt a színjátszó seregszemlén. Azok a csoportok, amelyek minősítést is kértek első bemutatkozásukra - de „csak”emléklapot vihettek haza – reméljük, megfogadják a szakmai tanácsokat, ott lesznek a következő évben is a találkozón, és akkor sikerük sem marad el. 

A XXI. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Pest megyei bemutatóin arany minősítést elért előadások (a fellépés sorrendjében):

A percet a kőből facsarom, Weöres Sándor verseinek felhasználásával színpadra alkalmazta és rendezte: Ácsné Csáki Ildikó, előadták: a TŰZMADARAK, a veresegyházi Fabriczius József Általános Iskola 11-14 éves színjátszói
Mindent akarok, szerkesztett játék; Lackfi János, Nagy Bandó András, Varró Dániel verseiből és angol népköltésekből, rendezte: Kis Tibor, előadták: a FÓTI FIGURÁSOK (KICSIK), a fóti Németh Kálmán Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 5. osztályos, 10 éves színjátszói
Pistuka és Kató, az azonos című székely népmeséből átdolgozta és rendezte: Kovács Éva, Zene: Horváth Zsuzsanna, előadták: a FÓTI KISFIÓKÁK, a fóti Németh Kálmán Általános Iskola és AMI 2. osztályos, 7-8 éves tanulói
Doja, a cigánytündér, Szécsi Magda azonos című művét átdolgozta és rendezte: Kis Tibor, zene: Angyalföldi Zsuzsa, Váczi Virág, Horváth Zsuzsanna, Pap Gábor, versbetétek: Bari Károly, F. Garcia Lorca, Choli Daróczi József, előadták: a FÓTI FIGURÁSOK , a fóti Németh Kálmán Általános Iskola és AMI 11-15 éves színjátszói
Ki látta?, angol gyermekversekből szerkesztette és rendezte: Fodor Éva, zene: Fodor Katalin, 
előadta: a KIS FAPIHE, a bagi Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 6-9 éves színjátszói
Bab Berci, Lázár Ervin: Bab Berci a városban című művét átdolgozta: Kovácsné Lapu Mária,
rendezte: Kovácsné Lapu Mária és Kovács Anna, zene: Illés Csaba, előadták: az INÁRCSI SZÍNJÁTSZÓK, a Múzsák Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 11-13 éves szín
Lélekvesztő, a darabot írták: a csoport tagjai és Fábiánné Szálkai Gabriella, rendezte: Fábiánné Szálkai Gabriella, előadta: a KATA-PULT SZÍNPAD, a gyáli Ady Endre Általános Iskola 11-14 éves színjátszói
A helység kalapácsa, Petőfi Sándor művét átdolgozta és rendezte: Fodor Éva, előadta: a FAPIHE, a bagi Arany János Általános Iskola és AMI 12-14 éves színjátszói

A zsűri munkájában az elmúlt években részt vett Benke Éva színjátszó-pedagógus, rendező, akit megkértem, összegezze a látottakat:

- Határozott fejlődés tapasztalható. Érzékelik a pedagógusok, hogy szakmai képzés nélkül nem megy a rendezés. A fejlődés megnyilvánul a darabválasztásokban, a színpadi megjelenítésben és fontosnak tartják a látáskultúra érvényesítését is. A jelmezekben, a színek alkalmazásában bizonyos kreativitás érvényesül. Változatlanul többet kellene azonban foglalkozni a beszédállapot javításával.

- A korábbi évekhez képest megszaporodtak az úgynevezett „szerzői” bemutatók, amelyek szövegét a csoportvezető írta a tanulók által „hozott anyagból”. Ezek az előadások a hétköznapok többnyire nemzedéki problémáit sűrítő, az osztályközösségek életében lecsapódó gondokról szólnak.

- Fel-feltűnő jelenség – a csoportvezetők vallomása alapján -, hogy a színjátszó próbákon burkoltan, vagy nyíltan a személyes problémák elemzésére és megoldási kísérletekre fordított idő esetenként meghaladja a szorosan vett szakmai munkára fordítottét. A színjátszásban, drámajátékban rejlő, személyiségfejlesztő hatás közismert, már-már szakmai közhely, ám teret nyer a csoportmunkában bizonyos terápia alkalmazásának szükségessége, amit máshol nem kapnak meg a gyerekek. Ezért születnek szoros barátságok, bizalom a csoportvezető iránt, így vállalják a maguk megmutatását, a gátlásaik legyűrését, hogy létrejöhessen a bemutató.

- Az idei év „termésében” a jól ismert, nagy szakmai múlttal és ismeretanyaggal bíró rendezők mellett megjelent fiatal rendezők munkái is figyelemreméltók voltak. Izgalmas, újszerű színpadi megfogalmazásokat, térformálásokat, és kifejező, a mondandót elősegítő magas szintű látványelemeket alkalmazó előadásokat egyaránt láthattunk. Ismét voltak olyan produkciók, amelyekben bizonyítást nyert, hogy a különböző képességű gyerekek játéka egységes színvonalúvá tud válni, bizonyítva feladatuk pontos ismeretét, az örömteli játékot és a szorongásmentes, derűs színpadi közérzetet.  Ilyen esetekben szerep és szereplő egysége valósul meg a színpadon.
Jó néhány olyan előadást láttunk, ami országos nyilvánosságot érdemel.

A XXI. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Gálaműsora 2012. június 1-2-3.-án Pakson lesz. Azt, hogy Pest megyéből mely előadások kapnak meghívást a Magyar Drámapedagógia Társaságtól, a megyei bemutatókat követően, május 22-én teszik közzé.

Gaál Anna
 
Képek az előadásokról:
További képek a Galériában tekinthetők meg! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
csik
rss RSS hírolvasó
csik
Dokumentumtár
csik
Kiadványaink
Közművelődési Információk
Hirdetés
megjelentek legújabb kiadványaink
Hirdetés
Hirdetés
 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés